Početna > Grand kafa inspirativne priče > Svaka šoljica krije jednu priču > Svaki film koji radim želim vidjeti u Sarajevu

Početna > Argeta movie snack > Vaši inspirativni movie snack-ovi > Svaki film koji radim želim vidjeti u Sarajevu

Svaki film koji radim želim vidjeti u Sarajevu

Svaki film koji radim želim vidjeti u Sarajevu

– Goran Bogdan

Početna > Svaki film koji radim želim vidjeti u Sarajevu

16.08.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Festivalskom trgu kod Narodnog pozorista svecano je otvoren jubilarni 25.  Sarajevo film festival. Filmski festival otvoren je svjetskom premijerom filma "Sin". Bobo Jelcic, Ivana Roscic, Goran Bogdan  Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Autor: Armin Durgut, PIXSELL

Omiljen među kolegama i publikom u Sarajevu, ali i u cijeloj regiji, Goran Bogdan jedan je od onih glumaca koji će vam otvoriti dušu i srce kad ga na to potaknete. Sarajevo ga je, kako kaže, od studentskih dana poticalo na pomicanje granica, na još bolji radi i na još jače i snažnije uloge, Sarajevo mu je dalo krila da razvije svoju kreativnost i maštu. S tom dozom inspiracije svake godine odlazi i svake godine se vraća po još. Otkrio nam je što je toliko posebno u njegovom odnosu sa Sarajevo Film Festivalom.

Svaki film koji radim, želim da bude još bolji kako bi našao svoj put do sarajevske publike.

I ti si imao priliku osjetiti duh Sarajevo Film Festivala i to nekoliko puta. Kada se dogodio tvoj prvi posjet?

“Jos kao student glume, ako ne i prije, zarazio sam se veselim duhom Sarajevo Film Festivala ali i slavljem filma na festivalu. Sumnje koje sam kao student glume osjećao kao da su se raspršile dolaskom u Sarajevo na festival. Zajednica filma u koju se tako lako uklopiti, činila mi je kao i da ja imam svoje mjesto. Mogao sam lako zamisliti sebe u tom šarenom i uzbudljivom svijetu. SFF mi je na taj način zapravo dao podstrek da stremim dalje i više u svom poslu.”

U vrijeme festivala koji je postao jedno od ključnih mjesta na kulturnoj mapi Europe, Sarajevo diše i živi umjetnost, kreativnost i film. Kako si ti to doživio?

“Izbor filmova, svjetske zvijezde, razgovori s autorima, bliskost s ostalim filmskim stvaraocima iz regije i svijeta, dala su mojoj kreativnosti krila. Mogao sam raspiriti maštu i lako naći sagovornika, nekoga ko rado sluša. Kao mladom glumcu to znači nezamislivo. Tjera vas da artikulirate do trenutka, prije divlje i kao bujica, snove. Osjećate u tom Sarajevu da je sve moguće, da lako i vi sutra možete biti na tom platnu. Kada bi se vratio iz Sarajeva, imao sam još više energije da radim, da stvaram da budem bolji te da iduće godine dođem uvijek po još.”

Izvor Instagram (1)

Izvor: Instagram

Kada bi se vratio iz Sarajeva, imao sam još više energije da radim, da stvaram da budem bolji te da iduće godine dođem uvijek po još.

Izvor: Instagram

Kakve te emotivne uspomene vežu za SFF? Što ti je festival “dao”?

“Ljubav i sigurnost u to vrijeme tako potrebnu. Neka prijateljstva koja sam u Sarajevu stekao kao student ali kao i sudionik pa čak i žiri još uvijek mi znače puno.”

Svaka priča je jedna inspiracija. Otkrij nam kako je tebe SFF inspirisao.

“Još me uvijek inspiriše. Svaki film koji radim, želim da bude još bolji kako bi našao svoj put do sarajevske publike. Dobar je taj natjecateljski duh. “

Kultura i raznolikost sinonimi su za SFF, a slogan #svismomiizistogfilma dokaz da umjetnost povezuje. Na koji način je tebe umjetnost oblikovala i definisala kao osobu i kao kreativca?

“Teško je to definisati, taj proces u meni još debelo traje. Kao što sam gore pomenuo u ovim sušnim vremenima svi mi dođemo na to kulturno pojilo. I dolazit ćemo još.”

Share
Pogledaj sve priče →
POGLEDAJ SVE INSPIRACIJE