Početna > Grand kafa inspirativne priče > Svaka šoljica krije jednu priču > Susret sa toliko umjetnika zaista me inspirisao

Početna > Argeta movie snack > Vaši inspirativni movie snack-ovi > Susret sa toliko umjetnika zaista me inspirisao

Susret sa toliko umjetnika zaista me inspirisao

Susret sa toliko umjetnika zaista me inspirisao

– Lena Kovačević

Početna > Susret sa toliko umjetnika zaista me inspirisao

Izvor: privatni arhiv

Najpoznatiji crveni ćilim nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa tako ni mladu, talentiranu Lenu Kovačević kojoj je Sarajevo ostalo zapamćeno po susretu sa svojim idolom iz djetinstva.

I ti si imala priliku osjetiti duh Sarajevo Film Festivala. Kada i kojim povodom?

“2017. godine bila sam specijalni gost na Sarajevo Film Festivalu, slogan cijelog puta bio je #neprocjenjivoiskustvo. Boravak tih nekoliko dana u Sarajevu tokom festivala bili su zaista dostojni slogana i nešto što nosim sa sobom u srcu.”

U vrijeme festivala koji je postao jedno od ključnih mjesta na kulturnoj mapi Europe, Sarajevo diše i živi umjetnost, kreativnost i film. Kako si ti to doživjela?

“Sama atmosfera grada svih tih dana je nešto fantastično. Uz sebe sam imala i jednu od najboljih prijateljica koja ima puno prijatelja i poznanika u Sarajevu pa smo i kroz moj poslovni angažman doživjele festival i grad na najvišem mogućem nivou. Bilo je glamurozno i toliko zabavno, puno prijatelja, umjetnika, saradnika a najvažnije, odličnih filmova koje pamtim. Naravno i između ostalih gospodin John Cleese, koji je bio dobitnik nagrade za životno djelo.”

Kakve te emotivne uspomene vežu za SFF? Što ti je festival “dao”?

“Osjećaj kao da sam na bilo kojem svjetskom filmskom festivalu. Bila sam na mnogim premijerama, u New Yorku na Broadwayu gdje je igrao tatin komad ali i bezbroj drugih dvorana i destinacija te u Sava Centru sa Emirom Kusturicom i ekipom povodom Undergrounda. Crveni tepih proživjela sam na brojnim premijerama ali je za mene duh Sarajevo Film Festivala nešto sasvim posebno i svjetski lijepo.”

Svaka priča je jedna inspiracija. Otkrij nam kako je tebe SFF inspirirao.

“Te godine postala sam kroz intervjue i poslovne obaveze koje sam imala u Sarajevu svjesnija i svojih projekata I činjenice da smo tako snažno povezani. Od te godine mnoge važne stvari su se desile za mene, susret sa toliko umjetnika iz regije ali i svijeta zaista me je inspirisao.”

Kultura i raznolikost sinonimi su za SFF, a slogan #svismomiizistogfilma dokaz da umjetnost povezuje. Na koji način je tebe umjetnost oblikovala i definirala kao osobu i kao kreativca?

“Rasla sam nesvjesna toga da sam u umjetničkoj porodici ili da je nešto posebno živjeti okružen kreativcima i ljepotom stvaranja. Danas sam svesna tog blagoslova i srećna što sam imala prilike da velike ljude i profesionalce u svom poslu zovem prijateljima, a neki su postali familija. Mi svi jesmo iz istog filma i neophodno je a posebno danas, da se povezujemo dobrim mislima, kreativno, profesionalno, da više nego ikada razumijemo da je taj jedan isti film upravo ljubav prema onome što volimo – ljubav prema umjetnosti. “

Autor: Andreja Damjanović

Sama atmosfera grada svih tih dana je nešto fantastično

Autor: Andreja Damjanović

Kako vaša osobna priča može inspirirati druge? I koja je vaša najinspirativnija priča s festivala?

“Nadam se da će moja priča nekome ko počinje da se bavi ovim poslom poslužiti kao mali podstrek u smislu da u potrazi za samim sobom, u želji da ustrajemo u onome u čemu se osjećamo dobro bez obzira na sve snažnije pritiske industrije, možemo pronaći vlastiti izraz i put do publike ali i vlastite istine koju nosimo kroz sve sto radimo. Mislim da će to biti sve veće iskušenje za sve profesije a posebno u umjetnosti gdje potreba za mas produkcijom diktira trendove zvuka i ponašanja. Susreti i razgovori sa ljudima koje sam upoznala tokom festivala su na mene ostavili najveći utisak a samim tim i susret sa gradom Sarajevom koji diše na poseban način tih dana.

Naravno i filmovi koje smo vidjeli, a koji su upotpunili cjelokupan originalan utisak, kao film Jean Marc Barra. Njegov sam ozbiljan fan od kad sam bila dijete, film Veliko Plavetnilo je jedan od mojih omiljenih filmova i tema, tako da je bilo fantastično biti dio njegove premijere filma na SFF-u 2017. godine.”

Mi svi jesmo iz istog filma i neophodno je a posebno danas, da se povezujemo dobrim mislima, kreativno, profesionalno

Share
Pogledaj sve priče →
POGLEDAJ SVE INSPIRACIJE