Početna > Grand kafa inspirativne priče > Svaka šoljica krije jednu priču > Sreća prati hrabre

Početna > Argeta movie snack > Vaši inspirativni movie snack-ovi > Sreća prati hrabre

Sreća prati hrabre

Sreća prati hrabre

– Bojana Gregorić Vejzović

Početna > Sreća prati hrabre

Izvor Privatni arhiv (1)

Izvor: privatni arhiv

Jedno od najprepoznatljivijih glumačkih lica cijele regije zasigurno je Bojana Gregorić Vejzović, glumica koja je obilježila brojne kazališne i filmske uloge. Lakoća kojom igra različite uloge te velikodušnost i emocija koju prenosi svojoj publici, karakteristike su glumice koja poručuje kako inspiraciju moramo tražiti u vlastitoj hrabrosti. Velike životne prekretnice motivirale su i nju na važne promjene, ali trud, rad i hrabrost se isplatila.

I ti si imala priliku osjetiti duh Sarajevo Film Festivala. Kako si ga doživjela?

“Bila sam dva puta na Sarajevo Film Festivalu. Jedanput smo Enes i ja bili kao gosti festivala, a drugi put sam bila s filmom Jasmile Žbanic “Ostrvo ljubavi”. Od srdačne dobrodošlice, divnih razgovora sa sjajnim umjetnicima…zapravo teško je pretočiti u riječi sve te doživljaje. Ulice koje žive 24 sata i more ljudi koje slavi umjetnost!”

Kažemo svaka je priča jedna inspiracija. Kako tvoja osobna priča može inspirisati druge? I koja je tvoja najinspirativnija priča s festivala?

“Rekla bih da je poslovica “sreća prati hrabre” ono što je meni bila inspiracija. S 19 godina nakon povrede kuka, ostavila sam plesačku priču iza sebe, i odlučila ostati na pozornici, ali kao glumica. Akademija je bila sljedeća stanica, studij, neizvjesnost, audicija uz divna prijateljstva, a na kraju se taj put pretvorio u predivno pozorišno putovanje koje traje već 25 godina. Treba se  hrabro upuštati u nove izazove!”

Kultura i raznolikost sinonimi su za SFF, a slogan #svakapričajednainspiracija dokaz da umjetnost povezuje. Na koji način je tebe umjetnost oblikovala?

“Važno je živjeti svaki dan slaveći ljepote različitosti, koje ovaj svijet čine bogatim i zanimljivim mjestom, a SFF upravo okuplja cijeli svijet tih dana na jednom mjestu, a to je Sarajevo! Meni lično, umjetnost je dala širinu te slobodu izražavanja i promatranja, ne samo na pozornici već i van nje. Umjetnost i promatranje ljudske psihologije, koja je sastavni dio našeg posla, daje s jedne strane mekoću razumijevanja svakog pojedinca, ali i hrabrost u obrani vlastitih stavova te shvaćanje ljepote usaglašavanja različitosti. Ne čudi zato da su umjetnici zapravo po vokaciji građani svijeta koji spajaju.”

Izvor: privatni arhiv

06.07.2012., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 18. Sarajevo film festival. Nakon projekcije filma Djeca odrzan je svecani prijem. Bojana Gregoric i Enes Vejzovic. Photo: HaloPix/PIXSELL

Autor: HaloPixPIXCELL

Ujedinjeni smo u poruci #svismomiizistogfilma. Ove godine možda više nego ikada prije. Što je po tebi to što nas u Sarajevu veže i spaja u jednu priču i jedan film?

 “Konotacije života pogotovo ovih mjeseci ukazuju da smo zaista svi iz istog filma. Nema pošteđenih pandemijom, ona ne bira i ne poznaje granice. Nadam se da smo puno naučili o svojoj ranjivosti i povezanosti te da nas u jednu priču povezuje upravo želja za ljubavlju i veseljem!”

Meni lično, umjetnost je dala širinu te slobodu izražavanja i promatranja, ne samo na pozornici već i van nje

Share
Pogledaj sve priče →
POGLEDAJ SVE INSPIRACIJE