Početna > Grand kafa inspirativne priče > Svaka šoljica krije jednu priču > Sarajevo mi je dalo najboljeg prijatelja

Početna > Argeta movie snack > Vaši inspirativni movie snack-ovi > Sarajevo mi je dalo najboljeg prijatelja

Sarajevo mi je dalo najboljeg prijatelja

Sarajevo mi je dalo najboljeg prijatelja

– Petra Kurtela

Početna > Sarajevo mi je dalo najboljeg prijatelja

Privatni arhiv

Izvor: Privatni arhiv

Oni koji su imali priliku osjetiti duh Sarajevo Film Festivala, znaju koliko Sarajevo u vrijeme jedne od najvećih filmskih manifestacija u Evropi pulsira u znaku filma, mašte, kreative i otvorenosti.

Hrvatska glumica Petra Kurtela imala je čast sudjelovati na SFF-u I to 2010.godine kad je bila izabrana kao jedna od predstavnica Hrvatske na Sarajevo talent campusu, a 2016. prošetala je crvenim tepihom s kolegama iz filma Sieranevada.

No, unatoč kultnom status crvenog tepiha SFF-a koji malo što može nadmašiti, Petra se prošle godine odlučila na pravu avanturu. Posjetila je Sarajevo i festival s prijateljicama potpuno privatno uživajući bez obaveza. “Sarajevo moraš zavoljeti odmah. Najviše volim putovati na filmske festivale jer puno učim, gledam filmove i sjajno se zabavljam. Sve što najviše volim, na jednom je mjestu, a kad se održava u Sarajevu gdje su ljudi predivni, hrana vrhunska i atmosfera topla, još je slađe”, ispričala nam je Petra.

Sarajevo zavoliš odmah.

Posebno poznanstvo

U moru anegdota, dogodovština i iskustava, Petra Kurtela “dobila” je jedno posebno poznanstvo. “Najboljeg prijatelja upoznala sam upravo na talent campusu. On je kao scenarist predstavljao Rumuniju i prošle smo se godine ponovno našli na istom mjestu, kad je na CineLinku predstavljao svoj novi projekt. Nisam ga još uspjela nagovoriti da glumim u njegovim filmovima, ali me zato spremno uzima za asistenticu. Putovali smo po svijetu, gledali projekciju njegovog filma na Venecijanskom i još nekoliko festivala. Osim toga, kada sam kao glumica došla na set filma od Cristi Puiua u Bukureštu, na svoje veliko iznenađenje tamo me dočekalo mnogo poznatih lica upravo iz Sarajeva, zbog čega sam odmah osjetila kao da sam kod kuće. Sve to i još mnoge druge lijepe stvari donio mi je upravo talent campus i SFF”.

petra-kurtela-2

Izvor: Privatni arhiv

petra-kurtela-3

Izvor: Privatni arhiv

Umjetnost koja povezuje

Kultura i raznolikost sinonimi su za SFF, a slogan #svismomiizistogfilma dokaz da umjetnost povezuje. Da umjetnost oblikuje i definiše svakog i kao osobu i kao kreativca, potvrđuje i Petra. “Umjetnost zaista povezuje. U njoj je nebitno tko si i odakle dolaziš, jer nas u tom stvaralaštvu povezuje nešto dublje, bitnije. Umjetnost nas uvijek iznova uči kako smo više slični, nego različiti. 

Vjerujem da gluma produbljuje suosjećanje, jer mi se čini da sada ne postoji gotovo nijedan lik u čije cipele ne bih mogla ući i kojeg ne bih znala odbraniti. Također me naučila da se svakodnevno izlažem, da se zalažem za sebe i druge s više hrabrosti. Svaki takav iskorak, korak je van moje zone komfora, ali upravo je to ono što umjetnost od nas stalno traži”, zaključuje Petra, koja će se Sarajevu vratiti čim prije, jer na kraju priče, jedno je sigurno – svi smo mi iz istog filma.

U svijetu sam susretala ljude koje sam upoznala u Sarajevu

Share
Pogledaj sve priče →
POGLEDAJ SVE INSPIRACIJE