Početna > Grand kafa inspirativne priče > Svaka šoljica krije jednu priču > Ovdje sam dobio poticaj da sanjam velike stvari

Početna > Argeta movie snack > Vaši inspirativni movie snack-ovi > Ovdje sam dobio poticaj da sanjam velike stvari

Ovdje sam dobio poticaj da sanjam velike stvari

Ovdje sam dobio poticaj da sanjam velike stvari

– Slaven Došlo

Početna > Ovdje sam dobio poticaj da sanjam velike stvari

Izvor Instagram

Izvor: Instagram

Sarajevo Film Festival za mlade je glumce posebno važan. Sa programom koji potiče razvoj mladih talenata mnogima je bio odskočna daska u karijeri. Prvi dodir sa festivalskim svjetlima u Sarajevu je posebno inspirativan jer okuplja, uči, motivira i veseli. Poznati talentirani glumac Slaven Došlo objasnio nam je što njemu znači Sarajevo Film Festival.

 I ti si imao/la priliku osjetiti duh Sarajevo Film Festivala. Kada i kojim povodom?

“Prvi put sam bio na SFF-u 2015. godine kada su na njemu bila prikazana dva moja filma (”Pored mene” i’ ‘Panama’ ‘), a ja sam bio dio Talent campusa pri festivalu. Od tada ga ne propuštam.”

Sarajevo tokom festivala zaista živi umjetnost i uvijek sam ponosan što je to tako

 U vrijeme festivala koji je postao jedno od ključnih mjesta na kulturnoj mapi Europe, Sarajevo diše i živi umjetnost, kreativnost i film. Kako si ti to doživio?

“Sarajevo je divan grad koji ja, s obzirom da sam rođen nesrećne 91., prije susreta sa festivalom nisam poznavao. Tek putujući sa filmovima širom prostora bivše države shvatio sam koliko je ta raznovrsnost i mogućnost zajedničke saradnje u oblasti kulture specifična i uzbudljiva, a SFF nudi najviše prilika za povezivanje sa zanimljivim regionalnim i stranim autorima. Sarajevo tokom festivala zaista živi umjetnost i uvijek sam ponosan što je to tako.”

Kakve te emotivne uspomene vežu za SFF? Što ti je festival “dao”?

“Pored fantastične selekcije, izvanrednog Talent campusa  i nekih novih prijatelja čini mi se da mi je to osjećaj otvorenosti, razbijanje hermetičnosti na koju smo mi nekako generacijski osuđeni, osjećaj pripadnosti široj kulturnoj zajednici i saznanje da ukoliko si dovoljno uporan, posvećen  i u ljubavi sa tim sto radiš, kao sto je tim SFF-a, predivne stvari mogu da se dese, nešto najljepše što mi je Sarajevo dalo.”

Izvor Instagram 2

Izvor: Instagram

Autor: Jakov Simović

Svaka priča je jedna inspiracija. Otkrij nam kako je tebe SFF inspirirao.

“Sarajevo me je uvjerilo da imamo podjednako kreativne i vrijedne autore i da, iako nam uslovi nisu tako povoljni, možemo da pariramo svjetskoj umjetničkoj sceni. Dalo mi je poticaj da ne prestajem da se razvijam i da ukoliko već sanjam, sanjam velike stvari.”

Kultura i raznolikost sinonimi su za SFF, a slogan #svismomiizistogfilma dokaz da umjetnost povezuje. Na koji način je tebe umjetnost oblikovala i definirala kao osobu i kao kreativca?

“Umjetnost, u mom slučaju konkretno gluma, za mene je sjajna platforma za pokušaj boljeg razumijevanja sebe i vremena u kojem živim, za stalnu zapitanost nad tim sta to čini ljudsko biće i za šta smo sve sposobni. To je stalan trud da se uhvati neuhvatljivo i iznova otkrije da smo svi dio jedne istine, a ona je ljubav.”

Predivne stvari mogu da se dese, nešto najljepše što mi je Sarajevo dalo

Share
Pogledaj sve priče →
POGLEDAJ SVE INSPIRACIJE